Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten

 
 
 

Toertocht voorbereiding

 

 

Ads door Google

Een moeizame laatste week betekent niet automatisch een slechte toertocht!
   
Een nieuwe fietskleding (of gewoon een gloednieuwe fiets) stimuleert je om eens extra flink je best te doen.
   
Zorg er voor dat je fietsspullen ruim van tevoren klaarliggen, zodat je hier geen omkijken naar hebt.
   
Koolhydraatstapeling.
Deze methode gebruiken we bij de voorbereiding van toertochten, waarbij de koolhydraatvoorraad (of glycogeenvoorraad) in je spieren en lever grotendeels verbrand gaat worden. Zeg maar toertochten langer dan een uur. De bedoeling is door middel van juiste training en eetmaatregelen deze voorraad te vergroten.
Een dag of vier voor de toertocht doe je een snelle duurtraining. Dezelfde dag (en eventueel de dag daarvoor) probeer je koolhydraatarm (zie verder) te eten. Na afloop van de snelle duurtraining zijn je koolhydraten wel zo'n beetje opgebruikt. Als je nu tot de wedstrijd veel koolhydraatrijk (zie verder) en weinig eiwit en vet voedsel tot je neemt, reageert het lichaam door extra veel koolhydraten in de spieren op te slaan. Drink ook meer, omdat glycogeen vocht vasthoudt (per gram glycogeen neem je drie ml water). Veel succes!
   
Koolhydraatrijk voedsel: pasta, rijst, aardappelen, fruit (bananen!), vruchtensappen, brood, suiker, frisdrank, zoet beleg, ontbijtkoek.
Koolhydraatarm voedsel: kaas, vis, kwark en vlees.
   
Koolhydraten (zoals sportdranken) die tijdens de inspanning worden ingenomen kunnen een belangrijke aanvulling vormen op de beperkte koolhydraatvoorraden in het lichaam.
   
Streef na een realistisch haalbare tijd.
   
De arobe energievoorziening heeft enige tijd (zo'n 2 3 minuten) nodig om goed op gang te komen. Om de koolhydraatvoorraad te sparen fiets je daarom de eerste minuten van een toertocht niet te hard van stapel.
   
Vochtverlies is nadelig voor het prestatievermogen, omdat het bloed dikker wordt en het hart daarom harder moet werken. Drink dus regelmatig. Het lichaam kan ongeveer 1 liter per uur verwerken. Bij een hoge omgevingstemperatuur, hoge vochtigheidsgraad en slechte ventilatie is het vochtverlies hoger.
   
Een hoog vetgehalte van het bloed remt het gebruik van koolhydraten als energiebron. De uren voor een wedstrijd dus absoluut geen vethoudende voedingsmiddelen gebruiken.
   
De meeste mensen bereiken hun lichamelijke top rond 11 uur ‘s morgens en rond 6 uur in de namiddag.
   
Het fietsen op kop van een groep, tegen de wind in kan 20-30% meer energie kosten dan in de groep. Probeer als het even kan dit te voorkomen. Ook het sportieve oogpunt niet vergeten.
   
Gebruik een half uur voor de toertocht een sterke bak zwarte koffie: cafene stimuleert de vetverbranding in vrij sterke mate.Ads door Google


 

 
 

Start: mei 2005 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020