Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten

 
 
 

Herstel na een toertocht

 

 

Door de juiste herstelbevorderende maatregelen toe te passen zal je sneller herstellen van een lange toertocht.
Om de afvalstoffen af te voeren fietsen we een halfuurtje rustig uit met wat versnellinkjes.
Voedsel en drank:
De eerste uren na de inspanning vormen de belangrijkste fase in de aanvulling van de energievoorraden (vooral koolhydraten) in het lichaam. Normaal is binnen 40 uur deze voorraad herstelt. Het kan echter sneller: probeer per half uur zo'n 45 gram gemakkelijk verteerbare en goed opneembare koolhydraten op te nemen. Hierbij denken we in de eerste plaats aan: pasta, rijst, aardappelen, fruit (bananen!), brood, suiker, frisdrank, zoet beleg en koolhydraatsupplementen. Een kleine hoeveelheid eiwit geeft een verbetering van de koolhydraat opname. Tenslotte vergeten we de vochtbalans niet te herstellen. Het lichaam kan per uur ongeveer 1 liter (isotone) drank verwerken. Hou er ook rekening mee, dat als je geen hongergevoel meer hebt je lichaam toch niet voldoende heeft gekregen. Neem daarom in de loop van de dag/avond nog wat extra.
Probeer ook eens een hersteldrankje bestaande uit 70% eieren en 30% melk of 50 % melk en 50% aardappelen.
Over de volgende stelling zijn de meningen verdeeld. Na afloop van een toertocht de spieren niet rekken of laten masseren, omdat ze daar alleen maar verder kapot van gaan. Het is echter ook zo dat massage de afvalstoffen afvoert.
Terugdenken aan een plezierige dag wil ook helpen.
Rust wat meer uit na afloop van een zware toertocht. Tip: een middagdutje van een halfuurtje heeft meer effect dan een uur eerder te gaan slapen.
Naar gelang het verloop van het herstel pas je het trainingsschema aan. 

 
 

Start: mei 2005 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020