Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten

 
 
 

Fietsonderhoud schema

 

 

Ads door Google


Inleidende opmerkingen
   
· Regelmatig een onderhoud buurt kost weinig moeite, je fiets blijft soepel rijden, de slijtage is minder en je fiets blijft er goed uitzien. Bovendien is het stuk veiliger fietsen op een betrouwbare fiets.
   
· Dit onderhoudsschema voor de fiets geeft richtlijnen. Het moet aangepast worden aan de omstandigheden. Een mountainbike dat veel in de duinen en op het strand wordt gebruikt zijn veel meer onderhoud nodig hebben (voor de echte fietsliefhebbers onder ons: verdienen). Voor een racefiets waarmee hoofdzakelijk in de zomer wordt gefietst zal een jaarlijkse onderhoudsbeurt meestal voldoende zijn.
   
· Na de aanschaf van een nieuwe fiets is het belangrijk op de volgende punten te letten: loszittende spaken (losse spaken zorgen voor een slag in het wiel), de afstelling van remkabels en derailleurkabels (deze rekken uit) en nagaan dat de smering goed is (soms zijn nieuwe fietsen niet helemaal goed gesmeerd). Meestal zit er bij de aanschafprijs van je fiets ook tenminste één onderhoudsbeurt bij de prijs inbegrepen.
   
· Zie ook: Fietsonderhoud tips en Fietsreparatie links.
   
   
Voor elke rit
   
· Controleer de bandenspanning.
   
· Controleer de werking van de remmen.
   
· Controleer of de snelspanners van de wielen goed vastzitten.
   
   
Tijdens het fietsen
   

·

Wees ook attent op kleine problemen aan je fiets. Repareer het mankement. Als dat niet mogelijk is repareer dan het euvel snel na thuiskomst, zodat je dit kleine probleem niet verzuimt te repareren. Bovendien hoe langer je wacht met onderhoud, hoe erger het wordt.
   
   
Na elke rit
   
· Fiets schoonmaken wanneer je fiets erg smerig is geworden. Wacht niet te lang met het schoonmaken, omdat opgedroogd vuil een stuk moeilijker te verwijderen is.
   
· Het beste kan je na elke twee, drie ritten de fietsketting even met een doek na lopen. Veeg met een doek het vuil voorzichtig van de ketting. Zorg er wel voor dat je het vuil niet tussen de schakels wrijft.
   
   
Maandelijks
   
· Smeer de fietsketting. Maak deze zonodig goed schoon.
   
· Controleer de werking van de derailleurs.
   
· Smeer de derailleurwieltjes.
   
· Ga na of alle bouten en moeren nog vastzitten. Vervang roestige exemplaren. Gebruik vaseline om roestvorming tegen te gaan. Gebruik eventueel roestvrijstalen bouten en moeren.
   
· Controleer de buitenbanden op scheurtjes en zwakke plekken.
   
· Controleer het wiel op losse spaken. Vooral bij nieuwe wielen moet je de spaakspanning de eerste maanden geregeld worden nalopen.
   
· Loop de zijkant van de velgen regelmatig na. Verwijder olie, vet, zand en modder voor een betere remwerking. Door zand te verwijderen verleng je bovendien de levensduur van de remblokjes en velg.
   
   
Driemaandelijks
   
· Maak je fiets grondig schoon. Tijdens het schoonmaken kom je mogelijk gebreken aan je fiets tegen.
   
· Controleer de zadelhoogte. Voor meer informatie: Fietsafstelling toerfiets.
   
· Controleer of er geen speling in het balhoofd zit. Dit doe je door naast je fiets te gaan staan en de voorrem in te knijpen en je fiets langzaam naar achter en naar voren te bewegen. Het balhoofd moet spelingvrij zijn.
   
· Ga na of er geen spelling in crankstel zit.
   
· Controleer de toestand van de remblokjes.
   
   
Halfjaarlijks
   
· Ga na of de ketting en cassette vervangen moeten worden.
Voor meer info: Fietsketting en cassette onderhoud.
   
· Kabels nalopen op slijtage. Voor meer info: Kabel onderhoud.
   
· Veeg regelmatig met een doekje het vuil van de derailleurwieltjes.
   
· Controleer het lakwerk van het frame.
   
   
Jaarlijks
   
· Controleer of er geen spelling in de naven zit. Draai de naven niet te vast aan, omdat het de rolweerstand verhoogt. Te los is ook niet goed, omdat dan de slijtage groter is en er kan vuil in de naven komen.
   
· Verwijder de derailleurwieltjes uit de derailleur en maak deze goed schoon te maken.
   
· Smeer één keer per jaar de scharnierpunten van de derailleur.
   
· Eens per jaar smeer je de draaipunten en veren van de remmen.
   
· Verwijder één keer per jaar de pedalen, om te voorkomen dat deze vast komen te zitten. Voor meer info: Fiets smeren: pedalen.
   
· Verwijderen één keer per jaar de zadelpen en stuurpen, om te voorkomen dat deze vast komen te zitten. Voor meer info: Fiets smeren.
   
  Stuur doorAds door Google


 

 
 

 

Start: mei 2005 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020