Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten

 
 
 

Fietskleding

 

 

Ads door Google


De voordelen van de juiste fietskleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten. De aanschaf kan misschien wel wat kostbaar zijn, maar je heb er jarenlang veel plezier van. Zo zal je met een thermisch short minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze gemaakt is van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.
 

Om te beginnen een overzicht van veel gebruikte materialen.

 

Coolmax Lycra Lycra Lycra Power Goretex
Coolmax Lycra Lycra Lycra Power Goretex
Gecombineerd met Lycra houdt dit materiaal het lichaam droog
en koel, zelfs
onder warme omstandigheden.
Zeer licht, synthetisch weefsel. Kleding gemaakt van dit materiaal behoudt een goed pasvorm. Zeer flexibele
stof die ook de spieren sterk samendrukt, waardoor minder vermoeidheid
van de spieren.
Deze stof houdt regen tegen.
Transpiratie kan wel naar buiten. Hierdoor is de stof waterdicht en ademend.
 
 
Windstopper Super Roubaix Tactel
Windstopper Super Roubaix Tactel
Gemaakt van
licht materiaal
dat de (koude) wind tegenhoudt. Heeft ook goede ademende eigenschappen.
Deze stof heeft de kenmerken: isolerend, sterk duurzaam en zacht. Het materiaal voor winterkleding. Dit materiaal is ademend, sneldrogend, sterk, duurzaam, zacht en bovendien licht
van gewicht.
 
 
Fietsbroek
Het kenmerk van een fietsbroek is dat er een stuk zeem in zit ter voorkoming van zadelpijn. Omdat een fietsbroek met bretels niet gemakkelijk afzakt kan je het beste altijd zoín exemplaar kopen. Let ook op zo min mogelijk naden bij zurende plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in korte, halflange en lange pijpen. Ook zijn er losse beenstukken (handig op zomerse dagen waarbij het in de ochtend een stuk kouder is) te koop. Voor mountainbikers zijn er ook Casual (lijkt op een gewone broek, maar is een fietsbroek met zeem). Nog een tip: gebruik geen onderbroek onder je fietsbroek.


Fietsshirt
Hieronder een samenvatting om het allemaal wat overzichtelijk te houden.
Verkrijgbaar met lange, halflange, korte en zonder mouwen.
Met korte, lange en zonder rits.
Zonder en met zakjes op de rug.
Met extra lang achterstuk
Zomer en winterkleding.
Materialen: winddicht, ademend en vochtregulerend.
Net als bij de fietsbroek zijn er ook bij een fietsshort losse armstukken verkrijgbaar die je tijdens een koude ochtend kunt gebruiken.


Regenkleding
Goede regenkleding is regenbestendig, winddicht, ademend en heeft mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Omdat de eerste drie eigenschappen moeilijk te combineren zijn zal je dit alleen bij dure regenpakken (o.a. gemaakt van gore-tex ) aantreffen. Bij de betaalbare standaard regenkleding moet je een keuze maken tussen een ademend maar niet regenbestendig/winddicht pak of andersom. Het grote nadeel van een niet ademend pak is dat je er in gaat zweten. Houdt bij de aanschaf ook rekening met de grootte tijdens vervoer, het gewicht en de aanwezigheid van reflector strepen.
Voor het fietsweer: Buienradar en weersverwachting.


Onderkleding
Door het dragen van thermische onderkleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Bovendien houdt het in de winter de lichaamswarmte vast. Om optimaal te profiteren van thermische onderkleding moet ook de bovenkleding aangepast worden (een thermisch short in combinatie met een jack dat weinig vocht doorlaat zal geen bevredigend effect hebben). Thermische short zijn verkrijgbaar in korte, lange mouw en in hemdjes.


Fietsschoenen
Fietsschoenen zijn verkrijgbaar met en zonder kliksysteem. Met het kliksysteem worden de schoenen aan het pedaal vastgeklikt. Als je gaat fietsen in een gebied waarbij je veel moet afstappen kun je het best gewone schoenen gebruiken (helemaal als je weinig ervaring hebt met het kliksysteem).

Kliksysteem
De twee meest gebruikte kliksystemen zijn: SPD (voor wielrenners en mountainbikers) en Look (voor wielrenners). Bij het SPD systeem kan je over het algemeen aan twee kanten vastklikken en je kunt er vrij gemakkelijk mee lopen. Het Look systeem heeft deze voordelen niet. Bij dit systeem kan je wel meer kracht zetten, omdat de pedalen een stuk groter zijn.


 Voordelen

 EfficiŽnter fietsen (Zie ook Traptechniek).
 Meer controle over je fiets (vooral bij de mountainbike is dat belangrijk).
 Het gebruik van overschoenen is in de winter mogelijk.

 Nadelen

 Vastklikken en loskomen kan problemen geven.
 Je knieŽn hebben wat minder beweegruimte, wat blessures kan veroorzaken.
 
Schoenzool
Hoe harder de zool hoe meer kracht je kan zetten op de pedalen. Met een zachtere zool kan je gemakkelijker lopen. Het nadeel van een zachte zool in combinatie met klikpedalen is dat je bij een lange rit last kunt krijgen van je voeten, omdat klikpedalen veel kleiner zijn dan gewone pedalen.

Profiel mountainbike schoenen
Zorg er voor dat je schoen voldoende profiel heeft, omdat je waarschijnlijk regelmatig van je fiets af moet om een stukje te lopen. Vooral bij het heuvel oplopen is voldoende grip belangrijk.
 
 
Overschoenen
Bij een temperatuur van ongeveer 5 graden Celsius zijn overschoenen al snel onmisbaar. Dit komt omdat dan de gevoelstemperatuur bij een snelheid van 25 km/u tegen het vriespunt aan ligt. Er zijn verschillende soorten fietsoverschoenen: isolerende (gemaakt van neopreen), waterafstotend en waterdicht. Als je dikkere sokken gaat gebruiken moet je er wel voorzorgen dat de bloedsomloop van je voeten goed blijft. Zie ook: Tips ter voorkoming van koude voeten.


Handschoenen
Fietshandschoenen zijn niet alleen heel nuttig bij koud weer, ze zorgen ook voor bescherming bij valpartijen en je hebt meer grip op het stuur. Ook kunnen ze tintelend en dood gevoel in je handen voorkomen (je kunt ook proberen de hoogte en/of stand van het stuur te veranderen). Badstof op de vingers is erg handig om zweet af te vegen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen afhankelijk van het seizoen: zonder en halve vingers (zomers) en in de winter met vingers (waterdicht en warmtebehoudend).


Muts
Bij koud weer kan je het beste een muts dragen, omdat je veel energie (ongeveer 40%) via het hoofd verliest. Als het erg koud is kan je lichaamsdelen die gevoelig zijn voor kou (lippen, gezicht, handen etc) invetten met vaseline.


Zonnebril
Vooral voor een mountainbiker is het belangrijk een bril te dragen, omdat takjes, modder , zand en insecten ect. te veel problemen kan veroorzaken. Natuurlijk beschermt een zonnebril je ogen ook tegen fel zonlicht en verscherpt het contrast. Vaak zijn de glazen gemaakt van polycarbonaat (PC): onbreekbaar, krasbestendig  en bescherming tegen UV straling.
Veel brillen hebben drie wisselbare glazen (voor elke weerssituatie een andere).
 
 Type lens  Omstandigheden
 Donker  Zonnig weer.
 Gekleurd  Bewolkt en mistig weer.
 Transparant  Regen, mistig weer en tegen zand, insecten ect.


Fietshelm
Een helm kan je het beste altijd dragen. Je moet echter niet denken dat je met een helm meer risico kan nemen. Helmen zijn bijna altijd gemaakt van polystyreen (een kunststof dat lijkt op piepschuim). Een goede helm heeft voldoende ventilatie-openingen. Als de helm bij het passen lekker zit en goed blijft zitten mag je er vanuit gaan dat je de juiste maat hebt gekozen. Soms zit er aan de binnenkant een draaiknop om de helm helemaal aan je wensen aan te passen. Bij een helm met het juiste keurmerk (o.a CE en ANSI) ben je er zeker van dat deze aan alle veiligheidseisen voldoet. Lees ook de gebruiksaanwijzing aandachtig door. Nog een tip: schrijf aan de binnenkant van de helm wie je bent (eventueel met behulp van een sticker).

Stuur doorAds door Google


 

 

 

Start: mei 2005 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020